De kans op een passende baan is vele malen hoger wanneer je jouw netwerk inzet. Maar waarom is dat zo en hoe zet je jouw netwerk dan in? 

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat 80% van de vacatures wordt ingevuld via netwerken. Realiseer je goed, dat 8 van de 10 vacatures dus niet eens de vacaturesites haalt. Juist, die vacaturesites waar jij je suf op zoekt en via solliciteert. Reden genoeg om je netwerk in te zetten! 

Het 'excuus' wat ik regelmatig hoor: 'ik heb geen netwerk'. Dit is onzin! Iedereen heeft een netwerk. Je hoeft hiervoor echt niet, met je ziel onder je arm, allerlei netwerkbijeenkomsten af te lopen. 

Je netwerk bestaat uit verschillende gradaties, bijvoorbeeld; familie, vrienden, (oud) collega's, kennissen en vage bekenden. Ook die oom waar je eigenlijk alleen op de verjaardag van je moeder mee spreekt of de bakker op de hoek behoren tot je netwerk. 

Hoe zet je jouw netwerk nu in om jouw doel; je zoektocht naar die passende baan te bereiken? Er zijn om te beginnen twee belangrijke stappen te nemen: 

1) Breng je netwerk in kaart door het in groepen te verdelen.

Groep 1: Mensen waar je zelf direct contact mee kunt opnemen. (je hebt een telefoonnummer, e-mail adres of hebt een connectie via sociale media) 

Groep 2: Mensen die je kunt bereiken via iemand vanuit de eerste groep. (bijvoorbeeld: de neef van je buurman, een oud collega van jouw oud collega etc.) 

2) Weet te vertellen wat je zoekt: wat voor functie, welke taken je wilt doen, bij welke bedrijven je graag zou willen werken, waarom dit bij je past en welke toegevoegde waarde jij hebt voor hen. 

Na deze twee stappen is het tijd om aan het werk te gaan. Bedenk je dat de beste hulp vaak uit onverwachtse hoek komt dus twijfel je of je iemand wel moet aanspreken, bellen of mailen? Gewoon doen! Wees niet bang dat mensen je niet willen helpen. Bedenk hoe jij het zou vinden wanneer het andersom is. Je zou toch ook graag willen helpen al is het maar dat iemand met je meedenkt.

Verwacht niet onmiddelijk een concrete vacature maar heb als doel telkens een stukje dichterbij die passende baan te komen. Op naar de bakjes koffie met je netwerk!

Meer tips en handvatten om gericht aan de slag te gaan met je zoektocht naar de juiste baan?  Bestel het praktische lees en werk-boek  'In 13 stappen werk maken van jouw loopbaan'

 

Netwerken is nét werken!
01-10-2020 - Brigitte Grootveld

Boek – In 13 stappen werk maken van jouw loopbaan